Scherpenheuvel-Zichem

Averbode Abbey Trail

20/11 - 28/11

Kom samen en tot uzelf in “Het Moment” tijdens een trail die is opgebouwd uit puur natuur, zachte toetsen van heerlijke paden met een herfstige kleur en een hemels religieuze afdronk. Tijdens de Averbode Abbey Trail vieren we 900 jaar Norbertijnen alsook de 10de editie van Belgian Brewer Trails!

De Abdij van Averbode is een Vlaamse parel gelegen nabij de samenkomst van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Te midden van bossen en heiden straalt de Abdij statigheid en rust uit, waardoor je niet anders kan dan een beetje religie en kalmte te ervaren.

 

Het is moeilijk om een brouwerij of bier-locatie te vinden die meer te midden ligt van heerlijk groen. Deze lustrum-editie van Belgian Brewer Trails verdiende dan ook niets minder dan een fantastisch groene omgeving om het sportieve jaar mee af te sluiten.

 

Het Abdijbier Averbode wordt gebrouwen bij brouwerij Huyghe, uiteraard wereldbekend dankzij het Delirium bier. Dankzij het oprichten van belevingscentrum ‘Het Moment’ kunnen bezoekers genieten van allerlei ambachtelijke producten uit de Abdij.

ADVENTURE
SNELHEID
HOOGTEMETERS
SCENERY

In short

7 km | 12 km | 21 km
Scherpenheuvel-Zichem
09u00 - 15u00
20/11 – 21/11
27/11 – 28/11

De geschiedenis van Abdij van Averbode in het kort

De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.

 

Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdig productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.

 

Het Averbode-abdijbier is een eerbetoon aan de geschiedenis: van de 14de tot begin 20ste eeuw vonden er al brouwactiviteiten plaats in de abdij. Voor de productie van het ‘nieuwe’ abdijbier koos de abdij voor Brouwerij Huyghe, die eveneens kan terugblikken op een rijk verleden. Maar er zijn nog raakvlakken. Respect voor het milieu en de maatschappij staan immers centraal in de brouwerij.

 

Zo is Brouwerij Huyghe de enige in België die met het Mongozo bier een bier aanbiedt dat zowel het fairtrade-, glutenvrij als biologisch label kreeg. Verder wordt actief geïnvesteerd in een kleinere ecologische voetafdruk en sociale tewerkstelling.

7 km

voor beginners

12 km

voor enthousiastelingen

21 km

voor de bonkers

Practicals

Volg te allen tijde de Coronamaatregelen!
Werk mee aan een veilige en sfeervolle ervaring voor iedereen.

* Borstnummer met chip (af te halen bij infopunt tijdens gekozen tijdslot)
* Tijdsregistratie
* Bepijlde route met km-aanduiding
* 1 gratis ‘Takeaway’ degustatie bij aankomst 
* -optioneel- Verzekering sportongevallen 
* Een kortingsbon van €15 bij Running Store
* Een gegarandeerde lach op je gezicht!

Herstig groen, zacht meanderend door de bossen

Vanuit belevingscentrum ‘Het Moment’ bij de Abdij Van Averbode vertrekken alle deelnemers langs het centrale plein aan de Abdij. Na de passage aan de poort van de Abdij lopen we naar het noordoosten in het Averbode Bos en Heide. Liefhebbers van de korte afstand krullen snel langs de noordkant van de Abdij terug om enkele heerlijke kronkelende paden te verkennen aan de westelijke kan van de Abdij. Deelnemers van de 12 kilometer zetten nog net enkele stappen op het Natuurgebied Gerhagen terwijl de 21 kilometer route nog enkele stroken langer in dit gebied vertoeft. De samenkomst van de routes is terug aan de Abdij waar een heerlijk biertje staat te wachten!

Tijdens deze editie is er geen Run&Bike formule beschikbaar.

De Averbode Abbey Trail kan afgelegd worden op 4 verschillende dagen:

Data
Za-Zo 20/11 – 21/11
Za-Zo 27/11 – 28/11

Elke dag worden er 14 tijdsloten van 30min voorzien waarin telkens 30 deelnemers kunnen starten. Dit is telkens tussen 9u-15u

Let op! De aankomstmat wordt afgesloten om 16u45. Hou hier rekening mee bij het vastleggen van je tijdslot.

Wanneer je op het startterrein toekomt kan je jezelf aanmelden aan het infopunt in de startboog. Hier ontvang je je borstnummer waarmee je tijd geregistreerd zal worden.
– Let op : hou rekening met de plaatselijke beperkingen omwille van de coronamaatregelen

    • Voorzie voldoende water en eventueel snelle suikers voor na de inspanning. Er wordt geen bevoorrading voorzien tijdens de Trail.
    • De kans dat je een beetje vuil wordt is zeer reëel. Neem dus zeker een handdoekje mee! Er zijn geen douches
    • Laat uw spullen in de auto. Er worden geen kleedkamers of bewaring van sporttassen

De start van de Trail vertrekt aan Het moment

Startlocatie en parking

Herseltsebaan 2, 3271 Scherpenheuvel-Zichem, België

PLAN

De start van de Trail vertrekt bij belevingscentrum ‘Het Moment’

Startlocatie
Het Moment: Herseltsebaan 2, 3271 Scherpenheuvel-Zichem, België

Parking

Herseltsebaan 2, 3271 Scherpenheuvel-Zichem, België

Met de auto:
Parkeren kan op de parking van Abdij van Averbode of omliggende parkings.

Rij voorzichtig! Veel wandelaars en fietsers genieten van deze lokale wegen.

Openbaar vervoer:
Neem de trein tot treinstation Zichem. Van daaruit wandel je 3 km tot de site van de Abdij

PLAN

Belgian Brewer Trails biedt huis aan sportievelingen van alle niveaus. De organisator raadt echter iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan een hoge intensiteit wil sporten laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen vind je via deze link. Minderjarigen dienen begeleid te worden door een volwassene.

De organisatoren van Belgian Brewer Trails kiezen maximaal voor ecologische oplossingen bij de productie. Zo werd de hele startboog opgebouwd uit gerecycleerde materialen, en zijn ook de pijlen die we gebruiken om het parcours uit te zetten, gemaakt met oog op duurzaam gebruik. Afval wordt gescheiden verwerkt, en uiteraard worden onze transporten maximaal gecombineerd.

Alle routes worden uitgestippeld met respect voor de natuur en in overleg met de gemeente.